Geplaatst op Geef een reactie

Bescherm uzelf tegen WannaCry

Wannacry virus

28-11-2020

5 minuten leestijd

WannaCry in het nieuws

WannaCry, WannaCryptor, of een van de andere namen van dit stukje software, u heeft ze waarschijnlijk wel voorbij horen komen de afgelopen dagen. Dit stukje ransomware heeft namelijk voor grote problemen gezorgd bij verschillende bedrijven over de hele wereld.

Wat is ransomware?

Zoals de naam al doet vermoeden ‘gijzelt’ ransomware bestanden op een computer. Vaak zijn dit foto’s, documenten, databases en andere bestanden die van levensbelang zijn voor uw bedrijfsvoering.

Uw bestanden worden versleuteld door de ransomware en er wordt beloofd deze bestanden weer vrij te geven na betaling van een geldbedrag. Het is de vraag of deze belofte na wordt gekomen, dus u bent er zelfs na betaling vaak niet 100% zeker van dat u uw bestanden terugkrijgt.

Wat kan ik of mijn bedrijf doen tegen ransomware?

1. Houd uw systeem up-to-date

Zorg voor een goed updatebeleid en voor actuele software. WannaCry gebruikt bijvoorbeeld een kwetsbaarheid in Windows die bij de maandelijkse patchronde van maart dit jaar al is verholpen. Systemen waarop deze update van Windows is geïnstalleerd zijn dan ook niet vatbaar voor WannaCry.

Met een actuele versie van Windows heeft u altijd toegang tot de laatste beveiligingsupdates voor uw besturingssysteem en bent u beter beschermd tegen schadelijke software.

Nog geen windows 10? Neem contact met ons op om kosteloos te upgraden naar windows 10.

2. Zorg voor een goede back-up

Stel dat u getroffen wordt door ransomware. Als u een goede back-up heeft van voor het infectiemoment, dan zijn al uw kostbare gegevens veilig en kunt u snel weer aan de slag.

Door uw bestanden centraal in uw netwerk op te slaan op een server of op een NAS, kunt u hiervan eenvoudig een back-up naar een externe locatie instellen waar u nauwelijks meer naar om hoeft te kijken.

U kunt ook gebruik maken van ons Nomadesk Cloud Back-up pakket zodat u altijd een recente backup heeft en uw bestanden veilig in de cloud zijn opgeslagen.

3. Zorg voor goede anti-virus

De basis blijft natuurlijk altijd dat u voorzien bent van een goed anti-virus pakket. De gratis variant “Windows defender” die standaard in Windows 10 is geïntegreerd is een goed anti-virus pakket. Echter blijft het wel zo dat een betaald anti-virus pakket meer bescherming biedt dan een gratis anti-virus variant.

Smart Computerservice heeft hele goede ervaring met Kaspersky Lab. We zijn dan ook blij partner/reseller te mogen zijn van dit betrouwbare goede merk.

Nog niet voorzien van goede anti-virus, installeer de officiële Microsoft patch om veel problemen te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *